Rehellistä ruisleipää
Monet hyvät asiat ovat yksinkertaisia, niinkuin nyt tämä ruisleipä. Tässä talossa ei ruisleipää enää ole ostettu, eikä kaupan sekoiteleipiä ole yhtään ikävä!
- 1 litra haaleaa vettä
- puolikas hiiva
- 2 rkl suolaa
- 1 kg ruisjauhoja
- (sokeria 1 rkl)
Siinäpä ainekset. Sekoitetaan. Kohotetaan. Leivotaan limpuiksi. Uuni 250 asteeseen. Uuniin 50 minuutiksi. Valmis. Oliko vaikeata?
Huomioita: taikina kuuluu jäädä löysäksi, leivottaessa käytetään sitten reilusti jauhoja. Mitä löysempi taikina, sen parempi. Leivo 3 korkeata kekoa, tasaantuvat kyllä itsestään. Sokerin voi hyvin jättää pois, ajattelin hiivan siitä pitävän, mutta mitään vaikutusta sillä ei tunnu olevan.
Itse teen taikinan 1,25 litraan vettä, josta tulee 4 leipää, 2 per pelti. Paistan 50 min 230 asteessa kiertoilmalla, kerran vaihdan peltien paikkaa keskenään ja käännän ne. Ohjeen yksinkertaistin helpoksi muistaa, litra vettä, kilo jauhoja.
Joku voisi kokeilla lisätä maltaita ja kertoa miltä maistui. Eläköön suomalainen ruisleipä!
13 kommenttia:
AINA ruisleivästä kirjoitettaessa, on reseptit juuria pullollaan. Siis tässä ei mitään juuria kuplitella, vaan suoraan asiaan?! Ah, mikä helpotus, jos maku on kuitenkin ruisleipään päin! Kuinka paljon pitää sitä vaivaamishommaa tehdä? Itse olen tehnyt tosi paljon saaristolaisleipiä, joihin tulee mallasta. Ja tulee muuten erinomaisia leipiäkin.
tiv: Siis suoraan asiaan: Ei mitään yönyli-juttuja vaan homma tehdään loppuun samana iltana ;)
Aineet vaan sekaisin, se riittää.
Tuota saaristolaisleipää tahtois itsekin, joskus aikoinaan silakkamarkkinoilta ostanut. Onko sinulla hyvää reseptiä siihen, vai pidätkö salassa?
Mulla on äärimmäisen hyvä ja helppo resepti, Tammisaaren saaristoalueilta saatu. Olen sitä vähän pihtaillut, kun kavereille kelpaa se hyvin lahjaksi. Mutta, niin paljon minäkin hyvää olen monilta blogeilta saanut, että laitanpa sen sulle tänne tulemaan jossain vaiheessa Linnan juhlia odotellessa! Maltapa hetkonen!
tiv: jos se saaristolaisresepti on oikea aarre, niin älä kerro siitä muille! Minullakin on muutama sellainen resepti..No..toki voit kuiskata siitä lapanen@rokki.net :)
Anoppini tekee mielettömän hyvää ruisleipää, juuresta.
Itsellä ei ole vielä tähän päivään mennessä ollut leivinuunia niin on jäänyt leivät paistamatta.
Ehkäpä joskus.
Tällä leipä ohjeella ,taikina ei ole löysää.Miten kauan pitää leivottuja kolmea leipää kohottaa ,ennen uuniin laittoa?.
Kysyisin vielä tuosta hapanlimpusta.Pitääkö se paistaa alaritilällä?. Oletko saanut mahtumaan kaksi leipää yhdelle pellille vaiko kaikki kolme?Kiitos ,jos vaivaudut vastaamaan.
Ei onnistunut hapanleivän teko tällä ohjeella.Paistoin 50min.alaritilällä.Leipä kovin kova päältä ja taikinainen sisältä.Olisin halunnut oppia tekemään hapanleipää helpolla kun leivät ovat hävyttömän kalliita kaupassa ,huomioon ottaen jauhojen hinta.
Ruisleivän teossa on tärkeää että puolet paistoajasta on matalalla lämmöllä, ja paistoaika pitkä, vähintään tunti. Muuten tulee just tuota raakaa sisältä, palanutta päältä..
Aion testata tätä reseptiä tänään. Seijalle kommentiksi, että ruisleipä on syytä myös pistellä haarukalla hyvin pinnalta. Pistely auttaa lämmön johtumiseen myös leivän sisälle.
Itse kun teen saaristolaisleipää käytän aina ruis ja vehnä rouheita. Mieheni diabeteksesta johtuen meidän saaristolaisleivässä ei ole laisinkaan sokeria tai siirappia.Hyvä leipä siitä kuitenkin syntyy .
Aiheenani on HIIVA
Kaupoista saa yleensä vanhaa ja haisevaa hiiva ja minun vatsa turpoaa ja saan vatsakipuja sillä tuore hiiva ei haise ja on venyvän pehmeätä jota kaupasta ei saa kuin sattumalta... ja jos hiivan päällä on jo hometta älä käytä tai jos hiiva haisee älä käytä. Tuore hiiva ei haise millekkään . Tuore hiiva toimii myös paremmin. Onkohan muilla sama ongelma ?? Yleensä ihmiset syyttäjät gluteenia tai jauhoja vaikka hiivan tuoreudella on suuri merkitys.
Itse laitan leivän 270 asteeseen uuniin ja alennan lämpöä heti 250 ja näin jatkan koko paiston aikana alentamalla lämpöä (10 tai 15 tai 20 minuutin välein) ja loppu puolella tuuletan uunia.tuore ruis leipä kannattaa Kääriä heti leivin liinaan jolloin leipä jäähtyessään ei luovuta kosteutta.ja näin ri tule kauhean kovaa leipää. Ruisleipä tulee olla jämäkän sitkeä ja vähän kovakin. Oma ruis leipäni ei ole niin kova mutta leipäni on sotken mutta pehmeä sisältä ja pslhon pieniä reikiä näkyy viipaleissani .liian pitkä paisto kuivattaa leivät
Lähetä kommentti