sunnuntaina, joulukuuta 03, 2006

Rehellistä ruisleipää


Monet hyvät asiat ovat yksinkertaisia, niinkuin nyt tämä ruisleipä. Tässä talossa ei ruisleipää enää ole ostettu, eikä kaupan sekoiteleipiä ole yhtään ikävä!

  • 1 litra haaleaa vettä
  • puolikas hiiva
  • 2 rkl suolaa
  • 1 kg ruisjauhoja
  • (sokeria 1 rkl)

Siinäpä ainekset. Sekoitetaan. Kohotetaan. Leivotaan limpuiksi. Uuni 250 asteeseen. Uuniin 50 minuutiksi. Valmis. Oliko vaikeata?

Huomioita: taikina kuuluu jäädä löysäksi, leivottaessa käytetään sitten reilusti jauhoja. Mitä löysempi taikina, sen parempi. Leivo 3 korkeata kekoa, tasaantuvat kyllä itsestään. Sokerin voi hyvin jättää pois, ajattelin hiivan siitä pitävän, mutta mitään vaikutusta sillä ei tunnu olevan.

Itse teen taikinan 1,25 litraan vettä, josta tulee 4 leipää, 2 per pelti. Paistan 50 min 230 asteessa kiertoilmalla, kerran vaihdan peltien paikkaa keskenään ja käännän ne. Ohjeen yksinkertaistin helpoksi muistaa, litra vettä, kilo jauhoja.

Joku voisi kokeilla lisätä maltaita ja kertoa miltä maistui. Eläköön suomalainen ruisleipä!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

AINA ruisleivästä kirjoitettaessa, on reseptit juuria pullollaan. Siis tässä ei mitään juuria kuplitella, vaan suoraan asiaan?! Ah, mikä helpotus, jos maku on kuitenkin ruisleipään päin! Kuinka paljon pitää sitä vaivaamishommaa tehdä? Itse olen tehnyt tosi paljon saaristolaisleipiä, joihin tulee mallasta. Ja tulee muuten erinomaisia leipiäkin.

lapanen kirjoitti...

tiv: Siis suoraan asiaan: Ei mitään yönyli-juttuja vaan homma tehdään loppuun samana iltana ;)
Aineet vaan sekaisin, se riittää.
Tuota saaristolaisleipää tahtois itsekin, joskus aikoinaan silakkamarkkinoilta ostanut. Onko sinulla hyvää reseptiä siihen, vai pidätkö salassa?

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on äärimmäisen hyvä ja helppo resepti, Tammisaaren saaristoalueilta saatu. Olen sitä vähän pihtaillut, kun kavereille kelpaa se hyvin lahjaksi. Mutta, niin paljon minäkin hyvää olen monilta blogeilta saanut, että laitanpa sen sulle tänne tulemaan jossain vaiheessa Linnan juhlia odotellessa! Maltapa hetkonen!

lapanen kirjoitti...

tiv: jos se saaristolaisresepti on oikea aarre, niin älä kerro siitä muille! Minullakin on muutama sellainen resepti..No..toki voit kuiskata siitä lapanen@rokki.net :)

Anonyymi kirjoitti...

Anoppini tekee mielettömän hyvää ruisleipää, juuresta.

Itsellä ei ole vielä tähän päivään mennessä ollut leivinuunia niin on jäänyt leivät paistamatta.
Ehkäpä joskus.

seija kirjoitti...

Tällä leipä ohjeella ,taikina ei ole löysää.Miten kauan pitää leivottuja kolmea leipää kohottaa ,ennen uuniin laittoa?.

seija kirjoitti...

Kysyisin vielä tuosta hapanlimpusta.Pitääkö se paistaa alaritilällä?. Oletko saanut mahtumaan kaksi leipää yhdelle pellille vaiko kaikki kolme?Kiitos ,jos vaivaudut vastaamaan.

seija kirjoitti...

Ei onnistunut hapanleivän teko tällä ohjeella.Paistoin 50min.alaritilällä.Leipä kovin kova päältä ja taikinainen sisältä.Olisin halunnut oppia tekemään hapanleipää helpolla kun leivät ovat hävyttömän kalliita kaupassa ,huomioon ottaen jauhojen hinta.

Anonyymi kirjoitti...

Ruisleivän teossa on tärkeää että puolet paistoajasta on matalalla lämmöllä, ja paistoaika pitkä, vähintään tunti. Muuten tulee just tuota raakaa sisältä, palanutta päältä..

Anonyymi kirjoitti...

Aion testata tätä reseptiä tänään. Seijalle kommentiksi, että ruisleipä on syytä myös pistellä haarukalla hyvin pinnalta. Pistely auttaa lämmön johtumiseen myös leivän sisälle.