torstaina, marraskuuta 30, 2006

Vintage kitchen aid part 1: The VILLA Potato Chipper


Keittiövälineiden retro-sarja alkaa! Ensimmäisenä vuorossa äidiltäni ennakkoperintönä saamani perunagiljotiini. Tämä löytyi 400 vuotta vanhan aitan yläkerrasta, "kotiseutumuseosta". No, sinne nyt on kerääntynyt tavaraa laidasta laitaan eikä yhtään asiakasta ole vielä käynyt :)
Tarinan mukaan äitini osti tämän jo kauan ennen kuin ranskalaisia perunoita kaupoissa olikaan. Nelilapsisessa perheessä ranskiksia kuluikin kuulema aikamoinen läjä.

The VILLA Potato Chipper
Reg. No. 819276
Pat. No. 490260
Australian Pat No. 134049
Made in England

Laitteella tehdään siis ranskanperunoita. Kahva nostetaan ylös, jolloin liikkuva "työnnin" siirtyy taakse. Työntimen ja leikkaavan ristikon väliin asetetaan peruna ja painetaan kahva alas, jolloin perunasta tulee nättejä, tasapaksuja 12x12mm suikaleita! Näppärää! Suikaleita ei tarvitse irroittaa chipperistä, koska seuraava peruna hoitaa sen homman.

Plussat:

  • helppo, nopea ja turvallinen käyttää
  • mahtuu isotkin perunat, max. 7x10 cm!
  • ikuinen
  • helppo puhdistaa, huuhtelu riittää
  • tekee sopivan kokoista suikaletta: perunat paistuvat sisältä pehmeiksi ja päältä rapeiksi
Miinukset:
  • huonohko saatavuus :)
Laitteen käyttö ei rajoitu ainoastaan perunoihin. Sillähän suikaloi kaiken, mikä vain läpi menee. Erinomaista on myös se, että perunan suikaloinnin jälkeen, kun kahvan nostaa takaisin ylös, on suikaleet helppo ottaa kerralla käteen. Siirto leikkuulaudalle ja veitsellä leikaten syntyy tasakokoisia perunakuutioita! Ajatelkaa, kuinka säväyttäisitte vieraanne ammattitason perunoilla pyttipannussa tai perunasalaatissa! Itse asiassa fiinimpään keittoonkin kuutiot olisivat passelin kokoisia.

The Villa:a on tehty ainakin 1940-luvulta lähtien ja sitä on ollut saatavana puukahvalla väreinä vihreä, punainen ja lakattu puu.


Nyt tarvitsenkin apua Teiltä, arvoisat lukijat. Mikäli omistat keittiövälineitä, jotka mielestäsi ehdottomasti kuuluisivat tulla esitellyiksi, lähetä kuva/kuvia ja kerro, mitä laitteesta tiedät. Käyttökokemukset, hyvät/huonot puolet ym. kiinnostavat. Sarja jatkuu niin kauan, kun aineistoa riittää! Postaa osoitteeseen lapanen@rokki.net.

Ei kommentteja: