perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Kuorrutettua lohta


Itsenäisyyspäivänä tuli tehtyä lohta uudella tavalla. Miltei kaikki ohjeeni perustuvatkin raaka-aineiden saatavuuteen ja senhetkisen mieltymykseen. Itsenäisyyspäivä oli luonteeltaan tällainen:

Ensin tehdään kuorrute jääkaappiin valmiiksi makuuntumaan.

KUORRUTE

  • puoli pakettia Koskenlaskija-juustoa (voimakas)
  • 1 kananmuna
  • 2 viipaletta leipää
  • suolaa
  • kokonaisia viher- ja rosepippureita
  • reilusti tilliä (varretkin käy)
  • puolikkaan – kokonaisen sitruunan mehu
  • sitruunan kuorta raastettuna
  • ruokalusikallinen sokeria tai hunajaa
  • ruokakermaa

Aineet ajetaan kutterilla tasaiseksi massaksi. Ruokakermaa lisätään sen verran, että massa pyörii kutterissa hyvin, mutta on kuitenkin kiinteää.

Nyt laitetaan kuoritut perunat suolan kanssa kiehumaan muusia varten. Lisää keitinveteen puolikas purjo silputtuna. Tee soseesta kiinteää, älä käytä maitoa. Lisää vain voita ja jauhettua muskottipähkinää. Tällä tavoin saat tosi maukkaan ja ”sofistikoituneen” muusin :)

Nyt olisi hyvä laittaa uuni parillesadalle ja grillivastus päälle, jos sellainen uunissasi on.

Leikkaa osa purjosta ohuiksi suikaleiksi. Ensin leikkaat viiden sentin pätkän, jonka halkaiset keskeltä. Laita leikkuupinta alaspäin ja siivuta purjo tikuiksi.

Paahda yhdellä pannulla ohuita pakastepapuja, joihin lisäät viinietikkaa ja sokeria.

Toisella pannulla teet samoin paprikasuikaleille. Tietysti nuo voi paistaa samallakin pannulla, mutta tulevat näin esillelaitossa paremmin esille kuin kasa sekalaisia vihanneksia. Purjon vihreä osa käytetään annosten pohjiksi, kuten kuvassa näkyy.

Jos omistat valurautapannun, jonka voi laittaa uuniin, niin käytä sitä. Lapanen käyttää kalapannuna Le Creusetin emaloitua valurautapannua, jossa on puinen kahva. Sen saa näppärästi pois kahvan päässä olevaa nipukkaa kiertämällä. En aikaisemmin ole sitä ottanut pois ja niinpä meni sormi vähäksi aikaa suuhun kahvaa takaisin laittaessa. No, nyt kun keinon keksin, on homma aika yksinkertaista. Vaan tuskinpa ne tehtaalla linkkarin veistä ja pieniä pihtejä siihen tarvitsevat :)

Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää öljyä ja voita. Pelkkää öljyä ei kannata käyttää, koska räiskii niin kovasti. Toisaalta pelkkää voita ei kannata käyttää, koska voi ei kestä kovia lämpötiloja, kun hera kärähtää. Eli tähän sopisi parhaiten kirkastettu voi. Paista nopeasti lohipalat joka puolelta, jotta saat kauttaaltaan kauniin paistopinnan. ÄLÄ paista kypsäksi asti.

Lisää kuorrutetta reilusti lohen päälle ja pistä pannu kaloineen uunin yläosaan. Tarkoitus on, että kuorrute kypsyy ja saa kauniin värin. Tähän ei mene kauaa aikaa, varsinkaan grillivastuksella.

Kokoa annokset, lisää tuoretta tilliä ja purjosuikaleet ja tarjoile nälkäisille. Muistathan, että ruokailijat pitää pyytää pöytään hyvissä ajoin ennen ruoan tuloa, jotta voivat tuoksutella keittiöstä tulevia aromeja ja kehittää ruokahaluaan. Hyvää kannattaa aina odottaa, joka asiassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostava sivusto mutta musta teksti ei erotu mustasta pohjasta. Olisi kiva lukea...

Anonyymi kirjoitti...

EN NIÄ TEKSTIÄ, SITÄ TIHRUSTELLESSA TULLEE PIÄ KIPPEÄKSI. YRITTÄKKEE TEHHÄ ASSIAN HYVÄKS JOTTAE, MENNÖÖ HYVÄT RESETIT IHA KETUILLEE.....