sunnuntaina, joulukuuta 17, 2006

Lasimestarin silliä


Lasimestarin silli kannattaa tehdä 3-7 päivää ennen herkuttelua. Kovin työlästä sen teko ei ole, mikäli ylläolevasta kuvasta niin päättelee.

Sillejä on monenlaisia. Eniten kaupasta löytyy ns. normaaleja, kokonaisia sillejä, joista on pää ja sisälmykset otettu pois. Ne on säilötty erittäin suolaiseen liemeen eli jos aiot niitä käyttää, täytyy niitä liottaa vedessä päivä-kaksi. Matjes-silli on taas valmiiksi mausteliemeen säilötty ja kelpaa syötäväksi sellaisenaan. Mutta jos aiot tehdä itse sillit joulupöytään, ovat kevytsuolatut sillifileet nopein ja helpoin vaihtoehto. Hintaa tosin on tuplasti kokonaisiin silleihin verrattuna, mutta sillin perkuu varsinkin kokemattomilta on aika sottaista puuhaa ja fileistä tulee kaikkea muuta kuin kauniita.


Kiehauta ensin etikkaliemi. Puoleen kiloon sillifileitä tarvitaan vajaa litra lientä. Laita kattilaan puoli litraa vettä, 3 dl väkiviinaetikkaa eli tavallista etikkaa ja sokeria 4 dl. Kiehauta ja laita ulos jäähtymään. Tänään liemi jäähtyikin nopeasti lämpömittarin näyttäessä -29,3 astetta. Lientä ei saa pitkään kiehutella, muuten etikka haihtuu pois.

Leikkaa yksi iso punasipuli puolirenkaiksi ja yksi iso porkkana vinottain siivuiksi. Varaa myös piparjuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta raasteena, sinapinsiemeniä, laakerinlehtiä ja kokonaisia maustepippureita. Asettele ainekset vuorotellen puhtaaseen purkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Pistä jääkaappiin joulua varten odottamaan.
Sillipurkki näytti tältä:


Enkelikin kävi tänään pistäytymässä ja toivottamassa jouluterveisensä kaikille La Panen -blogin lukijoille!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

3-7 päivää! Hyvä kun muistit! Tässähän täytyy pistää hösseliksi. Terv. Nimim. Arvaa miksi jääkaapissani pekonilla vuorattu foliovuoka.

Anonyymi kirjoitti...

ei siis muistit - vaan muistutit. tietty. tää hösseliksi pistäminen näköjään vaikuttaa jo kirjoitustaitoonkin.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä muistui mieleeni hyvistä etikkajutuista paprikapikkelsi, jota Pastanjauhajatkin taannoin kokeilivat. Sitten teen, itseasiassa useamman kerran vuodessa, ison satsin punasipulihilloketta, joka on ihan sairaan hyvää. Siis minun mielestäni!

lapanen kirjoitti...

tiv: Pekoni antaa hyvän maun foliovuokaan? Ei vaiskaan, kerro sitten miten maksapatee onnistui! Älä pelästy löysää massaa, kyllä se viidellä kananmunalla kovettuu!

Heh, aika jännää että myös Lapasen joulupöytään kuuluu punasipulihilloke . Täytyypä pistää hösseliksi, kuten sanonta kuuluu :)

Anonyymi kirjoitti...

Lasimestari jääkaapissa! Hyvin se liemi jäähtyy meidän -0,6 asteen megapakkasessakin...

lapanen kirjoitti...

Onpas tiv ollut ahkera! Vielä pitäis uudet sinapit laittaa. Entinen satsi saapi jäädä kinkunkuorrutukseen. Ahkeraa joulunodotusta!

Anonyymi kirjoitti...

Heips!
Toiveeseesi on vastattu ; sain vihdoinkin laitettua kuvia blogiini. Kaikista ohjeista minulla ei ole kuvaa, kun kaikkia en edes vielä ole koittanut. Lisään kuvia sitä mukaa, kunhan niitä saan aikaiseksi räpsittyä. Kuvat on ripoteltu pitkin poikin blogiani. Ja osan kuvanlaatu on heik-ko :)