perjantaina, joulukuuta 22, 2006

Graavilohta

Nyt pian kalaa graavaamaan, jotta aatoksi kerkiää suolautumaan! Aloita fileen puhdistuksella. Leikkaa reilu pätkä filettä, mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Ripottele pinnalle karkeata merisuolaa. Liian suolan saa aina pinnalta pois ja hyvä kokki käy pari kertaa päivässä mukamas maistelemassa, joko kala on valmista.

Sokerin lisäämisestä ollaan kahta mieltä. Toiset eivät käytä, toiset laittavat sitä pehmentääkseen lihaa, mikä mielestäni ei ole tarpeellista lohen ollessa kyseessä. Lapanen ripottelee teelusikallisen.

Älkää ihmeessä pilatko tuoreen lohen hyvää, raikasta makua pippurilla tai sitruunalla. Laita tarjolle sitruunaa, jos joku haluaa, mutta perusgraavaukseen se ei kuulu.

Tilli sen sijaan kuuluu. Lapanen ostaa aina "varrellista leikkotilliä" eli siis ei ruukkutilliä mutta ei myöskään kruunutilliä. Varret leikataan erikseen ja murskataan veitsen lappeella, jotta maku irtoaisi paremmin. Tilliosa eli yläosa silputaan pieneksi hakkeeksi ja lisätään kalan päälle. Kala kääritään väljästi leivinpaperiin. Graavaus tarvitsee ilmaa, joten muoviin ei kannata kääriä. Myöskään mitään painoja kalan päälle ei pidä laittaa. Kukakohan senkin on keksinyt ja miksi? Ei se kala lentoon jääkaapista lähde :) Pidä kalaa kylmässä vuorokausi nahkapuoli alaspäin. Käännä kala toiseksi vuorokaudeksi toisinpäin. Aattona tarjottaessa leikkaa mahdollisimman ohuita siivuja ja vaihda tuoreet tillit päälle niin halutessasi. Siivut voi kierittää näteiksi ruusukkeiksi. Tarjoa myös kylmäsavulohta, silliä ja mätiä punasipulin ja smetanan kanssa.

Ai niin, joululahjat saattavat vähän myöhästyä, kun Petteri Punakuono eksyi ananasmaahan :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lapanen, tämä on täydellisin lohen graavausohje, mitä olen koskaan nähnyt! Joulu meni, mutta seuraavan kerran, kun lohta graavaan, niin tässä on minun ohjeeni!! Heti ensi viikolla kappaan ja lohta ostamaan!!

lapanen kirjoitti...

Kiitos kiitos...tässähän aivan punastuu :)

Anonyymi kirjoitti...

Haeskelin netistä ruoka-aiheisia foorumeita, mutta en löytänyt yhtään hyvää paikkaa, joten päätimme kaverin kanssa tehdä foorumin kaikille ruokaa rakastaville (ja hiukan muillekkin). Olisi kiva jos voisit käväistä tutustumassa ja ehkä jopa jäädä tuottamaan sisältöä sivustolle. Aktiivisia käyttäjiä kaipaamme. Olisi suuri kunnia jos tulisit tutustumaan. :)

http://forum.unimaa.net

- Timppa

Renny kirjoitti...

Ja miksipä ei musta- ja valkopippuria? Taikka vielä tippa, pari sitruunaa runsaan tillin kera?
Minun mielestäni se antaa juuri sen ekstrasäväyksen joka kuuluu rasvaisen lohen makuun?
Toisaalta ei ole yhtään oikeaa tai väärää tapaa jos se itselle maistuu.

Renny kirjoitti...

Ja miksipä ei musta- ja valkopippuria? Taikka vielä tippa, pari sitruunaa runsaan tillin kera?
Minun mielestäni se antaa juuri sen ekstrasäväyksen joka kuuluu rasvaisen lohen makuun?
Toisaalta ei ole yhtään oikeaa tai väärää tapaa jos se itselle maistuu.

Renny kirjoitti...

Ja miksipä ei musta- ja valkopippuria? Taikka vielä tippa, pari sitruunaa runsaan tillin kera?
Minun mielestäni se antaa juuri sen ekstrasäväyksen joka kuuluu rasvaisen lohen makuun?
Toisaalta ei ole yhtään oikeaa tai väärää tapaa jos se itselle maistuu