torstaina, joulukuuta 14, 2006

Maalaismaksapatee /-pasteija /-terriini mikä lie á la La Panen


Joulutohinat ovat varmaan monessa kodissa jo alkaneet. Lapasen arkkupakastimessa joulua odottaa jo lokakuun lopussa tehdyt laatikot, kylmäsavulohifilee ja viime vuodelta jäänyt avaamaton mätipurkki, vieläköhän se on syötävää? Eilisestä lähtien pakastimen uumenista löytyy myös pari kiloa taivaallista maalaismaksapateeta! Nyt on aika raottaa salaisuuksien reseptiarkkua ensimmäistä kertaa ja jakaa ohje muillekin kulinaristeille. Laihduttajien kannattaa kurkkia muualle, heille on oma sivustonsa.

Ota esille kaksi pitkänmallista vuokaa ja käy kaupasta hakemassa seuraavat aineet:

  • 800 g jauhettua maksaa (naudan tai possun)
  • 300 g savustettua, kypsää possunkylkeä eli palvikylkeä kuutioituna (ihan tavallinenkin kylkisiivu käy, jos savustettua ei saa)
  • 2 sipulia pienenä kuutiona
  • 1 prk anjovisfileitä liemineen (ei mitään sillistä tehtyjä janssoninfileitä)
  • 5 kananmunaa
  • 2 prk eli 4 dl kuohukermaa
  • 4 cl konjakkia
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100g sulatettua voita
  • 2 pkt pekonia + paketti possunkylkeä varuiksi
  • suolaa
  • meiramia
  • valkopippuria

1. Freesaa sipuli kevyesti pannulla.
2. Sekoita jauhettu maksa, pieneksi kuutioitu possunkylki, sipuli ja haarukalla liemen kanssa soseeksi laitettu anjovis. Pane seos jääkaappiin makuuntumaan vähintään tunniksi.
3. Sekoita kerma, kananmunat ja mausteet hyvin keskenään. Yhdistä vehnäjauhot vähän kerrallaan. Tähän kannattaa käyttää käsivatkainta yhdellä vispilällä ja pientä nopeutta, ettei synny ylimääräistä kuohkeutta.
4. Lisää kermaseos maksan joukkoon vähän kerrallaan. Sekoita hyvin.
5. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita taas hyvin.
6. Paista pannulla pikkuinen koepala ja tarkista maku.

7. Vuoraa vuoat pekoniviipaleilla niin, että pekoni tulee reunoilta yli. Täytä vuoka massalla ja käännä pekoniviipaleet päälle. Voit käyttää osittain myös viipaloitua possunkylkeä, mutta pekonissa on aivan eri meininki.

Seuraavassa kuvassa vuoat odottavat uuniin pääsyä. Ylempi vuoka on kokonaan vuorattu pekonilla, alemmassa on pohjalla pekonia ja päällä viipaloitua possunkylkeä ja suolaa.


8. Kypsennä vesihauteessa uunissa 180 asteessa 2-2½ tuntia. Riittää kun asetat vuoat korkealaitaiselle uunipellille ja siihen vettä. Kun pekonit näyttävät rapsakoilta, voit laittaa vuokien päälle folion.

Anna hieman jäähtyä ja kumoa leivinpaperille tai folion päälle. Jäähdytä seuraavaan päivään, jolloin rakenne on parhaimmillaan. Maista! Patee suorastaan sulaa suuhun ja kivaa purutuntumaa antavat pekoni ja palvikylki. Ja sitten patee pakkaseen, että jouluksikin riittää!

Huomioita:
Possussa PITÄÄ olla reilusti rasvaa, muuten "homma kuivuu kasaan".

Voit vuorata vuoan jo heti ensimmäiseksi. Meinaan vaan, että jos pekonia jää yli, voit lisätä sen maksan joukkoon.

Ruuan voi nauttia lämpimänäkin, mutta mielestäni ehdottomasti kylmänä alkupalana joulupöydässä.

Varo suolan kanssa, koska pekonissa ja anjoviksissa sitä jo on.

Konjakkia ei tällä kertaa ollut, mutta mikäli jouluna on, ajattelin valuttaa sitä pateen päälle.

Resepti saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole.

Ja se maku...Sitä et koskaan ole kokenut, lähtee taju ja jalat alta!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

HYVÄÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mustaherukkahyytelö on kuin nappi nenään. Typeryyksissäni olin ajatellut, että satsi menee yhteen 1,5l vuokaan, mutta onneksi niitä oli sattuneesta syystä käsillä.
Tosi namia. Ja ehdottomasti kylmänä. Kiva, kun siellä on vähän purutuntumaa joukossa, ettei kaikki ole ihan sileeksi ajettu. Pakastitko muuten kypsänä vai raakana? Jos kypsänä pakastaa, muuttuuko mielestäsi rakenne? Vois vaikka jo valmiiks siivuttaa paloiks pakkaseen. Että tosi käteväksi tässä aiotaan heittäytyä!

lapanen kirjoitti...

Olipa mukava kuulla, että maistui! Olin muuten itsekin typeryyksissäni luullut, että se mahtuu yhteen vuokaan, siitä syystä toiseen tulikin kylkisiivuvuoraus.

Tais tulla teille joulupöytään yksi kestosuosikki.

Pakastin kypsänä, eikä rakenne siitä kummoiseksi muuttunut. Hidas sulattaminen jääkaapissa on hyvä.

Tuo siivuttaminen olis varmaan ollut hyvä idea, itse laitoin vaan reilusti puoliksi.

Asiasta toiseen, 500g muikunmätiä pakasteessa maksoi tänään 47,50 eeroa! Enpä ostanut. Hitto, sillä rahalla saa jättikokoisen joulukinkun!!!

Anonyymi kirjoitti...

Tätäkin kokeilimme nyt joulun maksapateena. Hyvää, vaan ei yhtä hyvää kuin meidän joulun perinteinen a lá Butlerin patee jo 1970-luvulta. Kiinnostaisiko resepti? Voisin sen seuraavan päivityksesi kommentteihin laittaa, kun ei (ainakaan vielä) omaa blogia ole.
Terveisin ja uuden vuoden toivotuksin Leena