sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Lappilainen pannurieska


Rieskat kuuluvat olennaisesti lappilaisen muorin -miksei isännänkin- leivontapuuhiin. Yhdellä leivinuunin lämmityksellä paistaa rieskat, ruisleivät ja miksei nykyään pitsatkin. Lopuksi vielä poronkäristys muhimaan.

Tämä ohje sopii sekä pannulla että uunissa paistettavaksi. Eilen ei leivinuunia lämmitetty, joten kuvassa olevat rieskat paistettiin sähköuunissa. Tästä syystä värikin on hieman hailakka, mutta maku hyvä!

  • 1 l piimää
  • 6 dl ohrajauhoja
  • 6 dl ruisjauhoja
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl suolaa
  • 2 tl soodaa
  • 2 rkl siirappia

Kaikki ainekset sekaisin ja leipomaan. Tee puolisen senttiä paksuja rieskoja, koon saat itse päättää. Nyt tehtiin pieniä. Mikäs se tämä oikein on?

No sehän on tärppä. Sillä painellaan rieskaan kivoja kuvioita, joita pitkin rieska voidaan repiä palasiksi. Tärpän tekee huolimattomampikin puuseppä vaikka keittiöveitsellä listanpätkästä. Kukas lapasen tärpän onkaan tehnyt? :)

Paista rieskat pannulla molemmin puolin (minuutti per puoli) tai uunissa 250 astetta, kunnes ovat kauniin ruskeita. Älä kuitenkaan paista liikaa, ellet sitten pidä rapeista rieskoista. Laita paistamisen jälkeen folion alle, jos haluat pitää rieskat pehmeinä.
Rieskat ovat parhaimmillaan uunituoreina.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moro! Montako herkkua about tuli litran taikinasta?

Ja: Olisko vinkkiä joulun parhaasta sillisörsselistä?

lapanen kirjoitti...

Morjens vaan! Litran taikinasta tulee noin 6 pellillistä eli puolen litran taikina varmaan aluksi riittää. Täällä lapissa kaikkea tehdään aina reilusti :) Kannattaa muuten paistaa kuumassa ja nopeasti!

Ja: vai että sillisörsselistä? Pistetään mietintämyssyn alle, jos tulee jotain mieleen. Itse hoidan kalapuolen jouluna lasimestarin sillillä, kylmäsavu- ja graavilohella ja tietty mädillä, punasipulilla ja smetanalla!

Anonyymi kirjoitti...

Tsau! Vastailinkin jo kerran, mutta tais mennä bittien taivaaseen... Eli uudemman kerran nämä tuikitärkeät ja kuolemattomat aatokset:
1)leivinuunia ei ole (mrrr...), mutta KUUMA-asteinen kiertoilma ja vuolukivi paistoalustana antaa suht mukavan tuloksen. Näihin rieskoihinkin voisi kokeilla!
2)Siis mikäänhän ei ole niin hyvää kuin mäti,punasipuli ja smetana. Ja erityisen hyväksi sen tekee se, että meillä minä saan syödä ko. herkun aivan yksin! Ei sitä sitten kamalasti paljon muuta tarttekaan. Ajattelin jollain reseptillä kanssa tehdä lasimestaria. Sitten olis tarkoitus kokeilla smetana-, curry- tai sitruunasilliä taikka herkulliselta kuulostavaa sillimoussea (Pirkan ohje). Eli nähtäväksi jää...!

lapanen kirjoitti...

tiv: 1) tuollainen vuolukivinen paistoalusta on varmaan mainio! Mistäs niitä saa? Ei kehtais yhtä kiveä tilata Altan Liuskekiveltä.
2) Yhtä ikävästi on minullakin tilanne eli älä murehdi: aina joutuu yksin mädin syömään ;)
Aika usein noissa sillisörsseleissä kehotetaan sotkemaan kaikki ainekset keskenään. Varsinkin värjäävät aineet, kuten punajuuri kannattaa laittaa erikseen tai lisätä vähän ennen tarjoilua, niin kuin rosollissakin. Itse laittaisin kaikki silliainekset nätisti erikseen ja jokainen voisi mieltymyksensä mukaan ottaa mitä haluaa. Vertaa: eihän sinunkaan neljäs ja viides joululautasellinen samanlainen ole, vai onko? Iloisia kokkailuja!

Anonyymi kirjoitti...

Toi kivi on kyllä ihan näppärä. Vuolukiviä esim: http://www.vuoluset.fi/fi/cfmldocs/index.cfm?ID=1178
Mä ostin omani jostain Tampereen ja Hesan välistä ABC:n taukopaikalta, mutta olen mielestäni nähnyt jossain Citymarketissa tai Prismassa.
Joku sitten sanoi laittaneensa jostain rakentamisesta jääneen liuskekiven ritilälle ja se oli ajanut saman asian.

Jep. Mulla käy jouluna aina samoin kuin sadan lajin buffetissa: keitettyä tai uuniperunaa, mätiä, sipulia, smetanaa. Ja uudestaan. Ja uudestaan... Ja sitten voikin jo keittää kahvit.