keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Parempi lohisoppa

Kiva tuo meidän K-kauppias, kun säännöllisen epäsäännöllisesti myy lohifilettä alle 6 €:n hintaan. Kahden kilon fileestä saa neljään-viiteen tarkoitukseen aineet! Ensin leikkaan vatsapuolelta rasvaisen osan pois, jonka paistan pyrstöosan kanssa pannulla Hurjalle. Sitten leikkaan pääpuolelta valmiita annospaloja lohiruokaa varten ja keskemmältä otan palasen graavikalaa varten. Seuraavana on vuorossa valmiit lohikuutiot, jotka pakastan rasiassa. Näppärää on ensin vetää kuutioiden levyiset viillot pitkittäin nahkaa vasten, ei läpi. Sitten vaan fileoidaan valmiit kuutiot irti nahasta! Kokonaisesta kalasta jäävät roippeet eli pää, ranka, nahka ja evät keitetään liemeksi:

Huuhdo perkeet puhtaaksi verestä ja poista kidukset saadaksesi kirkkaan liemen. Laita roippeet reiluun kylmään veteen paloitellun sipulin ja mausteiden kanssa. Itse käytän kokonaisia maustepippureita ja laakerinlehtiä. Suolaa kannattaa lisätä vähän jo tässä vaiheessa, sillä silloin valkuainen hyytyy ja vaahdon kuoriminen on helpompaa. Keitä miedolla lämmöllä. Älä anna porista kauempaa kuin 20 minuuttia, muuten liemestä tulee limaisen oloinen. Pullota liemi pakkaseen tai jatka suoraan keitoksi.

Ota iso kattila, 7 litraa on hyvä! Laita kattilaan 50-100g voita. Kuullota pilkottuja juureksia ja sipulia. Selleri, palsternakka ja porkkana sopivat hyvin. Helpommalla pääsee kun ostaa pakastealtaasta pari valmista keittojuurespussia. Lisää muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Kun jauhot ovat imeytyneet rasvaan, lisää kalalientä ja vettä yhteensä noin 3 litraa. Käytä kalafondia ja vettä, jos kalalientä ei ole. Perunakuutiot joukkoon hautumaan. Mausteiksi kokonaisia mauste- ja mustapippureita 15-20 kpl yhteensä. Perunat pitää pilkkoa tarpeeksi pieniksi, ettei ruokailijan ensimmäiseksi tarvitse alkaa niitä pienimään. Jäähtyvätkin nopeammin! Lopuksi Tillistä (ei vetelästä ruukkutillistä) leikataan varret pois, sidotaan ne langalla yhteen ja lisätään keiton päälle.

Kun perunat ovat kypsiä, lisätään kalat, purkki kermaa ja tarkistetaan suolan määrä. Kaloja ei tarvitse keittää, kypsyvät meinaan parissa minuutissa. Vaihda tillinippu pilkkomaasi tillihakkeeseen, mutta säästä hieman koristeeksi.

Ruoka on helppo ja nopea valmistaa, kun ainekset ovat valmiina pakkasessa, muistat vain ottaa edellisenä päivänä sulamaan.

Nautitaan itse tehdyn ruisleivän ja voin kanssa. Ruokajuomaksi kylmä vesi. Syö vähintään 3 lautasellista!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ole ikinä ymmärtänyt, miksi monissa kokkiohjelmissa tai resepteissä on mainittu, että lohen perkeet sun roippeet eivät kelpaa liemen keittoon? Onko liian rasvaista vai mikä lie. Pöh. Minä myös aina teen liemen ja HYVÄÄ tulee. Sanovat ammattilaiset sitten mitä hyvänsä.

lapanen kirjoitti...

Ja sitten vetävät kalaöljyt sun muut omegakolmoset aamulla napaansa, "kun on niin terveellistä" :)

Polkkapossu kirjoitti...

Mukavia ohjeita, varsinkin kana omenaviinietikassa maksamakkaralla höystettynä. Jonain päivänä menee kokeiluun.

Oikeaastaan Tiv minut tänne ohjasikin, joten kiitokset myös Tiville. Yllättävän pitkään pysynyt ruokablogi salassa. Mutta reseptisi ovatkin salaisia...

lapanen kirjoitti...

Kerrohan PP sitten miten onnistui! Kävin blogiasi vilkaisemassa, hyvin on sullakin pullat uunissa. Lisätäänpä listaan...Tivhän kyllä tietää suomen ruokablogit ku omat taskunsa!

En oo paljon huudellut La Pasesta, mutta on se kiva ku possutkin käy lukemassa!

Anonyymi kirjoitti...

Hi Lappi, Canada calling!
Paasin tuoreeltaan lukemaan uuden keittoreseptin; taytyy heti kokeilla, kun taaltakin saa ihan hyvaa tuoretta lohta (mm.sock eye). Muut reseptit, mm. poronkaristys saavat menna parempiin suihin, kun taalta ei sellaisia herkkuja saa..Osaatko suositella korvaavia raaka-aineita porolle?
Hurja on todellinen 'lucky girl', kun isantana on sinunkaltaisesi gourmeekokki!
Ideoita isolle joukolle itsenaisyyspaivadinneriksi? Jaan odottelemaan, josko ehtisit ehdottaa jotain menyyta..

lapanen kirjoitti...

anonymous: Kiva, että niinkin kaukana kuin Kanadassa seurataan Lapasen touhuja. Tuo "sukkasilmä" on varmasti hyvää kalaa.
Poronlihaa ei kyllä korvaa mikään, mutta käristyksen voi tehdä esim. peurasta, kauriista tai hirvestä. Pääasia on, että liha itsessään maistuu jollekin eli nautaa ei hyväksytä.
Itsenäisyyspäivänä tietenkin suomalaista ruokaa pöytään. Mieti, mitkä ruuat ovat supisuomalaisia. Muista kuitenkin, että osa ulkomaisista vieraista, varsinkaan ranskalaiset, eivät syö lihaa, jota eivät näe, eli lihakastikkeita, muhennoksia ym. ei kannata tarjoilla. Hyvää jatkoa Kanadaan!