sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

Patonkia kolmesti


Kaupan patongit ovat monesti surkeita. Ne ovat pehmeitä, ranskanleivän tapaisia pullamössöjä vailla maun häivääkään. Lapanen ajatteli yrittää home-made-patonkeja ja huomasi, että hyvää tulee ja helpolla. Muutama vinkki on kuitenkin paikallaan.

Tee perushiivataikina puoleen litraan kädenlämpöistä vettä tai maitoa. En osannut päättää, niin laitoin kumpaakin fifty-fifty. Lisää reilu puolikas hiivapalasta, 1 rkl sokeria ja saman verran suolaa. Vielä vehnäjauhoja kunnes tuntuu sopivalta. Ehdotan 750 grammaa! Lopuksi 50 grammaa sulatettua voita. Kohota.

Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli jokainen levyksi, joka on vajaa pellin levyinen. Nyt alkaa mielikuvitusvaihe eli patonkien täyttäminen. Yhteen (kuvassa alimpana) laitoin pelkkää juustoa. Juuston on hyvä olla aika rasvaista, että sulaa mukavasti. Emmental-Koskenlaskija -sekoitus olisi varmaan nam nam!

Seuraava on perinteinen valkosipulipatonki. Tee voista, suolasta, ripauksesta sokeria ja murskatusta valkosipulista tahna, jonka levität taikinalevylle. Laitoin tähän 2 yksikyntistä valkosipulia.

Kolmannesta tuli yrttipatonki. Voita, timjamia, basilikaa, persiljaa. Tähän olisi ehdottomasti kuulunut leikattuja oliiveja, jos vain olisi ollut. Mutta ilmankin tästä versiosta tuli ehdottomasti paras ja maukkain. Aurinkokuivatut tomaatit olisivat varmasti sopineet.

Kääri levyt tiukalle rullalle ja taita päät alle piiloon. Nosta pellille ja pistä uunin päälle kohoamaan ja uuni lämpenemään 250:n asteeseen. Sivele patongit kylmällä vedellä ennen paistamista ja pistä uuniin. Nyt lämpötilan voi tiputtaa 200:n asteeseen. Sivele vedellä paistamisen aikana. Väristä tietää, milloin on valmista. Anna jäähtyä taivasalla eli ilman liinaa, jotta saat rapeamman kuoren.

Patonki on parhaimmillaan lämpimänä sellaisenaan tai tuorejuuston kanssa, mutta rapeimmillaan patonki on seuraavana päivänä, varsinkin vielä uunissa lämmitettynä. Ole ystävällinen äläkä säilytä leipää muovipussissa!

Patongin kanssa sopii esimerkiksi uusi Maalaiskomedia-sarja Turvetta ja timantteja, keskiviikkoisin klo 21.00, 13.12.2006 alkaen YLEn kanavalla.

1 kommentti:

Terhi kirjoitti...

Ihania patonkeja...leivän ystävän sydäntä lämmittää :)

p.s. huomasin, että linkkilistallasi on vielä vanhan blogini osoite