maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Feta-kasvispiirakka


Pitkään aikaan ei olekaan tullut laitettua piiraita. Vilkaisu jääkaappiin ja viikonlopun tähteet hyötykäyttöön. Piiraita on mukavan helppo tehdä, kun niihin nyt voi laittaa mitä vain, paitsi ei talouspaperia eikä naapurin pojan jääkiekkoa.

Pohja on tärkeä. Mikään piirakan syönnissä ei ole inhottavampaa kuin pohja, joka on suolaton/mauton, kuiva kuin hiekka ja murenee lautaselle miljooniksi muruiksi. Se hyvä pohja tehdään näin:

Pehmennä 100g voita tai margariinia kulhossa mikrolla. Lisää 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita reippaasti käsivatkaimella vaahdotuspäillä. Raasta joukkoon palanen emmentalia (50g vaikka) ja lisää nesteeksi desi kermaa. Noh, ei sen nyt kermaa tarvitse olla, itse laitoin puolet rasvatonta maitoa, puolet ruokakermaa. Mitä nyt sattuu olemaan. Vielä ripaus suolaa. Levitä kylmällä vedellä kastelluin käsin piirakkavuokaan tai TIIVIISEEN irtopohjavuokaan. Jälkimmäinen on parempi. Oman vuokani joudun tiivistämään foliolla ja leivinpaperilla. Pistä jääkaappiin lepäämään ja uuni päälle 200:n asteeseen.

Leikkaa pari sipulia puolirenkaiksi. Hauduta pannulla sipulia ja erivärisiä paprikoita (Pirkka pakaste). Lisää heti alussa puolisen desiä omenaviinietikkaa (itse etikka haihtuu pois), suolaa, sokeria, mustapippuria ja muskottipähkinää. Hauduta, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja neste haihtunut pois.

Kumoa piirakkapohjan päälle, lisää paketti fetaa kuutioina ja reilusti pilkottua rucola-salaattia. Lopuksi tee munamaitoseos (2 dl maitoa/kermaa, 1-2 kananmunaa), johon mausteeksi suolaa ja kuivattuja yrttejä maun mukaan.

Paista uunissa 40-50 minuuttia eli kunnes munamaito on hyytynyt. Tarjoile salaatin ja tomaatin kanssa. Kivennäisvesi tai olut sopisi varmasti parhaiten juomaksi. Herkullista iltaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hei!
kiitoksia kommentistasi blogissani. oli mukava löytää taas uusi ruoka-aiheinen blogi täältä netistä.
lisäänkin sinut listalleni, vaikka tästä blogspotin blogista en niin hirveästi välitä, itse vaihdoin aika pian vuodatukseen :)
mukavaa joulunodotusta!
-cebic, juustojen ystävä

lapanen kirjoitti...

cebic: Mukavaa joulunodotusta sinnekin keittiöön! Kohta alkaakin jouluruokien teko!
T. nimimerkki "laatikot jo tehty" :)