maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Kananpoikaa omena-viinietikkakastikkeessa



Kaupan puoleenhintaanlaatikosta löytyi kananpojan minuuttipihvejä vajava kilo. Mukaan se tarttui ja kotona nakkasin pakastimeen odottamaan parempaa hetkeä. Kyseessähän on rintapaloista ohueksi leikattuja pihvejä, jotka ovat (hyvin) miedosti suolattu, mutta muuten naturel. En noudattanut valmistajan reseptiä, jossa neuvottiin: "Paista pihvejä minuutti molemmin puolin". Olisi saattanut olla herkullistakin...

Eikun lihat leivinpaperin päälle ja mausteet pintaan. Suolaa ja mustapippurirouhetta tietenkin. Lisää reilusti sitruunamehua ja valkosipulirouhetta, kuten kuvasta varmaan huomaa. Anna makuuntua sen aikaa, kunnes lihat lämpiävät paistovalmiiksi.

Lämmitä pannu tai tässä tapuksessa riistapata ja ruskista lihat nopeasti molemmin puolin. Tarkoitus ei ole kypsentää, vaan paistaa nätti ruskea pinta. Valkosipulirouhe kylläkin vähän kärähtää. Itse pidän pienestä paahtamisen mausta, mutta rouheen voit lisätä vasta tässäkin vaiheessa.

Vähennä lämpöä reilusti, tee pannuun tilaa ja lisää öljyä ja tomaattipyrettä. Käytä pihvit yksi kerrallaan pyreessä, saat hyvän värin (vrt. ed. kuva). Nyt joku kokki saattaisi olla ruokaan jo tyytyväinen, mutta jatketaan eteenpäin.

Lorauta puolisen desiä omenaviinietikkaa ja anna porista kymmenisen minuuttia, jotta itse etikka haihtuu. Muista laittaa liesituuletin päälle! Viinietikan voit korvata valkoviinillä. Lisää myös chiliöljyä tai vastaavaa.

Tee kulhoon seos, johon käytät purkin kermaa/korviketta, teelusikallinen vahvaa sinappia, 6.3 senttiä maksamakkaraa, 4 rkl omenahilloa ja n. puoli desiä siirappia. Seoksen ei tarvitse olla tasaista, sillä maksamakkara sulaa nopeasti. Kaada lihojen päälle ja jätä hautumaan kansi päällä vähintään tunniksi. Toki ruoka on syötävää jo 10min kuluttua, mutta kokeile joskus hauduttaa perinteistä bolokastikettasi 3 tuntia, niin huomaat eron! Onkohan tämä nyt sitä slow foodia? :)

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makuja makusi mukaan. Olen kyllä joitakin kanaruokia elämäni aikana ehtinyt syödä, mutta tämä sijoittuu mitaleille! Ehdottomasti kannattaa kokeilla, kun on vielä helppo tehdäkin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maksamakkaraa!!? Nyt täräytit kyllä niin mielenkiintoisen, että menee heti kokeiluun. Sopisiko tuo makusarja myös johonkin lihaan?

lapanen kirjoitti...

Tais maksamakkara tulla yllätyksenä:)
Maksa sopii hyvin -muuten niin mauttoman- kanan kanssa. Eihän tässä kana maistu ollenkaan, pakko myöntää. Maksamakkarassa on mieto maksan maku, sillä on helppo saada syvyyttä esim. kastikkeisiin. Miedoille (lue mauttomille) lihoille voisin "makusarjaa" käyttää, kuten naudan sisäfileelle, joka siis todellakin on murein ja mauttomin osa. Kiitos palautteesta!