Isännän riistamausteseos
Tapanani on pitää valmiina kaapissa itsetehtyä riistamausteseosta, josta on näppärä lisätä makua riistaruokiin. Minään yleismausteena en sitä käytä, etteivät kaikki mahdolliset läskit maistu samalta. Jokainen voi kokeilun jälkeen säätää ainesten suhteet maun mukaiseksi. Itse teen aina reilun annoksen kerralla näin:
2 osaa katajanmarjaa
1 osa maustepippuria
1 osa valkopippuria
1 osa mustapippuria
2 osaa viherpippuria
2-3 laakerinlehteä, koosta riippuen
rosmariinia
timjamia
valkosipulia rouheena (ei liikaa)
Aineet mortteliin ja hommiin!
Huomaa, että suolaa ei seokseen tule. Yleensä en osta mausteita, joissa on suolaa. Parempi säätää suolaisuus näppituntumalla. Eikä suolaa aina välttämättä edes laiteta samaan aikaan kuin muita mausteita.
Katajanmarjat vaativat 2 vuotta kypsyäkseen. Ensimmäisenä vuotena (kesänä) ne ovat vihreitä ja muuttuvat toisena vuonna tumman sinertäviksi. Tästä syystä puussa/pensaassa on kahdenvärisiä marjoja. Nyt on hyvä aika käydä poimimassa tummat pois ja kuivumaan avonaiseen astiaan ja tarkastaa ensi vuoden sato vihreiden marjojen määrästä. Katajan oksat ovat näyttävää somistetta puolukoiden/pihlajanmarjojen kanssa riistapöperöille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti